HIDRADENITIS

Hidradenitis suppurativa (acne inversa/ectopica) is een chronische, steeds op dezelfde plaats terugkerende ontsteking van het haarfollikel-talgkliercomplex. De aandoening is het meest gelokaliseerd in de oksels, in de schaamstreek (liezen, bilspleet en genitaliën) en onder borsten, maar kan ook verder op het lichaam voorkomen. Er ontstaan uitgebreide, grote, pijnlijke met pus gevulde abcessen, die onderhuids fistelgangen vormen, met zwellingen als gevolg. In de diepte kunnen grote cystes ontstaan, zij vertonen vaak zwakke plekken in de cystewand, waardoor de hoorn- en talgvetten zowel aan het huidoppervlak als in het dieper gelegen weefsel terechtkomen. Het afweersysteem probeert deze "indringers" eruit te zweren en in te kapselen.
De diagnose 'Hidradenitis Suppurativa' wordt vaak niet of verkeerd gesteld, waardoor de abcessen door artsen veelal worden behandeld als geisoleerde incidenten. Bij terugkerende abcessen is het van belang dat zo spoedig mogelijk de juiste diagnose wordt gesteld.

De huidtherapeut beschikt over diverse behandelmethoden waarmee de ontstekingsfase tot rust kan worden gebracht en littekenweefsel verbetert.

 ga naar de informatiefolder