ECZEEM

Eczeem is een huidirritatie die vaak gepaard gaat met jeuk, rode uitslag en soms met schilfertjes, bultjes of blaasjes. Ook kan er sprake zijn van geïrriteerde, rode ogen. Bij jonge kinderen begint eczeem meestal in het gezicht, enkele maanden na de geboorte. Dit wordt ook wel dauwworm genoemd. Het kan zich over het hele lichaam verspreiden maar de nadruk ligt vaak op de huidplooien zoals de ellebogen, knieholtes en nek.
De aandoening is niet besmettelijk. De aanleg voor (constitutioneel) eczeem is al bij de geboorte aanwezig. Het komt vaker voor in families met astma en hooikoorts.
De ernst waarmee de jeukende huidirritatie zal optreden is echter niet alleen afhankelijk van aanleg: ook andere factoren zoals voeding, huisstof en huidverzorging kunnen een rol spelen bij de klachten.
Over het algemeen is eczeem een vrij onschuldige aandoening maar door krabben ontstaat infectiegevaar. Bacteriën kunnen makkelijker de huid binnendringen wanneer deze kapot is gekrabd. Zo kunnen ook littekens ontstaan.

 ga naar de informatiefolder