VERRUCAE

Ouderdomswratten zijn veel voorkomende goedaardige vervormingen van de huid, met name bij personen boven de 50 jaar. Zij komen bij mannen en vrouwen even vaak voor, maar minder bij gekleurde rassen. De latijnse benaming is verruca seborrhoica (Engels: seborrheic keratosis).

In het begin zijn de ouderdomswratten meestal geelachtige vlekjes of verhevenheden, maar met de tijd worden ze geel-bruin en/of bruin tot zwart, ze bereiken soms een grootte van 2-3 cm. Met het ouder worden worden de vlekken ook meer bloemkool- en wratachtig met een ruw oppervlak; men spreekt dan van een “rijpe ouderdomswrat”.
De afwijkingen kunnen bijna overal voorkomen, maar zijn toch vooral gelokaliseerd op de slapen en op de romp. Meestal zijn ze meervoudig en soms zijn ze in zeer grote aantallen aanwezig. Ouderdomswratten zijn niet besmettelijk, kunnen niet kwaadaardig worden, maar verdwijnen niet vanzelf !
De huidtherapeut kent een aantal niet-operatieve technieken waarmee de verrucae snel en vakkundig kunnen worden verwijderd.

 ga naar de informatiefolder