LYMFOEDEEM

Bij verwonding of ziekte van de lymfvaten maar ook na een operatie en/of bestraling kunnen vochtophopingen (oedeem) ontstaan. Wanneer de vochtophoping is ontstaan door een storing in het lymfesysteem spreekt men van lymfoedeem. Ligt de oorzaak in het slecht werken van de bloedvaten dan spreekt men van veneus oedeem. Ook kan er oedeem ontstaan door een stoornis in de aanmaak van vetweefsel, dan spreekt men van lipoedeem.
Lymfoedeem begint meestal met een gevoel van spanning in de huid door de zwelling van bijvoorbeeld borst, arm of been, vaak in combinatie met een vermoeid, zwaar gevoel, tintelingen en/of pijn(scheuten). Lymfoedeem is een chronische aandoening, die om levenslange begeleiding en zorg vraagt. Door lymfoedeem onbehandeld te laten zal het zich steeds verder uitbreiden en ontstaan er ernstige complicaties.
Oedeemtherapie is bedoeld om ontstaan en/of uitbreiding van oedeem en complicaties te voorkomen. De therapie wordt op uw persoonlijke situatie afgestemd en bestaat meestal uit een combinatie van diverse technieken.

 ga naar de informatiefolder